sâmbătă, iunie 20, 2009

Mozilla Firefox 4

     Urmatoarea generatie a browserului de la Mozilla promite multe schimbari radicale in ceea ce priveste performanta. Ceea ce o sa va relatez eu in aceasta mica descriere, sunt cele mai importante 3 inovatii aduse de Mozilla.

  • Prism

     Rolul acestei aplicatii este de a permite utilizatorilor sa creeze dintr-o pagina de internet, cum ar fi pagina de posta electronica, o aplicatie ce poate fi lansata direct de pe desktop. Daca e sa interpretam declaratia celor de la Mozilla, acestia afirma ca Prism este o aplicatie, cu browser incorporat, care are rolul de a lucra cu o singura aplicatie web (posta electronica, calendar, joc online, etc.). Singura diferenta fata de browserul propriu-zis este interfata, aceasta fiind construita fara meniurile si barele de optiuni specifice.

  • Weave

     Cei de la Mozilla si-au dat seama de faptul ca folosind 2 calculatoare, unul acasa si unul la slujba (probabil :p), un utilizator are intentia de a-si sincroniza semnele de carte si preferintele browserului. E destul de complicat ca aceasta operatie sa fie efectuata manual, la cea mai mica schimbare. Weave presupune sincronizarea automata a semnelor de carte, a istoriei de navigare, a parolelor, a paginilor de pornire si a preferintelor de pe doua sau mai multe calculatoare folosite de acelasi utilizator.

  • Geode

     O aplicatie asemanatoare (Geolocation) este implementata deja in versiunea 3.1. Pentru versiunea 4 a browserului, Geod va fi o varianta a Geolocation ce va capata noi dimensiuni. Avand consimtamantul utilizatorului, aplicatia poate sa urmareasca pozitionarea geografica a utilizatorului folosindu-se de GPS, Wi-fi sau prin introducere manuala a datelor si sa ofere date despre locatia respectiva (puncte de interes, pozitionare, etc.).

     Vestea proasta e ca mai trebuie sa asteptam cel putin inca un an pana la lansarea noului browser de la Mozilla, dar sper ca merita!

2 comentarii:

  1. Intrebare: Daca Weave poate sincroniza 2 calculatoare( bookmarksuri,parole,chestii), asta nu inseama ca ar fi ceva mai usor sa se faca trafic de informatie?!Banuiesc ca o sa fie ceva parole si chestii, dar daca nu creaza un sistem de verificare a retinei sau ceva de genul pentru confirmarea identitatii,nu ar fi mult mai usor sa spargi o singura parola si sa furi toate informatiile posibile si imposibile din calculatorul cu care se face sincronizarea?! Doar o intrebare...: D

    p.s. de ce pestii mei ai pus "verificarea cuvintelor" la comentarii?!hmm?!ca sa trebuiasca sa-mi chinui eu ochii oricum chinuiti sa descifrez ce-mi screi pe acol'?!:-L

    RăspundețiȘtergere
  2. Weave e pe baza de user si parola. Informatiile sunt stocate pe serverele Mozilla sau, la alegere, pe un server personal. Datele sunt encriptate puternic inainte de a fi trimise asa ca nu prea sunt sanse usoare de identificare.

    Ideea cu spargerea parolei, ar cam functiona... Dar faptul e ca nu cred ca cineva se risca cu o parola de 6 caractere simple, cu litere mici, care contin numele sau date personale ale persoanei pentru un astfel de cont ca sa faciliteze ghicirea ei. Vom vedea :p

    P.s. (rasp la p.s. tau) De ce nu?

    RăspundețiȘtergere