sâmbătă, iulie 11, 2009

Bloggerii români vor avea cod deontologic

Codul de autoreglementare online va fi implementat în primă fază la nivelul blogurilor, pentru ca ulterior să fie extins la întreg mediul virtual.

Atacurile la persoană, insultele, afirmaţiile rasiste, homofobe sau sexiste nu au ce căuta nici în mediul online, atrag atenţia reprezentanţii Agenţiei de Monitorizare a Presei (AMP) şi ai proiectul PHARE “Stop Prejudecăţilor despre Etnia Romă!”, care şi-au propus să creeze un cod deontologic pentru mediul virtual. Normele propuse de AMP şi de SPER au fost discutate şi cizelate într-o întâlnire desfăşurată marţi, la sediul Agenţiei de Monitorizare a Presei, la care au participat reprezentanţi ai AMP şi SPER, jurnalişti şi bloggeri. Forma finală a codului urmează să fie definitivată în perioada următoare.

În esenţă, normele cuprinse în el vizează evitarea atacurilor discriminatorii şi a prejudecăţilor şi stereotipurilor legate de rasă, vârstă , sex, orientare sexuală, religie, etnie, dizabilitate, aspect fizic sau statut social.

În urma dezbaterilor, s-a ajuns la concluzia că o singură variantă a codului deontologic nu poate fi aplicată tuturor participanţilor din mediul online, astfel că s-a decis implementarea lui, în primă fază, la nivel de bloguri.

Bloggerii sunt foarte diferiţi de cei care discută pe forumuri, iar cei care comentează la subsolul unui text publicat pe ediţia de Internet a unui ziar fac parte şi ei dintr-o categorie distinctă. Aşa că vom restrânge deocamdată ţinta de aplicare a acestui mecanism de auto-reglementare la nivelul blogurilor”, a declarat pentru cotidianul.ro Mircea Toma, preşedintele AMP.

Trusturile de presă nu vor nici ele uitate, mai ales că în zona media din România autoreglementarea funcţionează destul de prost, după cum a subliniat Răzvan Martin de la Agenţia de Monitorizare a Presei, cel care s-a ocupat cu redactarea normelor de reglementare. “Ar fi un câştig important dacă editori mari, precum Realitatea-Caţavencu sau Ringier, şi-ar asuma public codul deontologic”.

În opinia lui Martin, redactarea unui astfel de cod reprezintă un lucru normal, din moment ce libertatea de exprimarea implică anumite responsabilităţi, iar în străinătate demersurile de reglementare a blogurilor au deja o vechime de doi-trei ani.

În plus, dacă îţi asumi nişte principii şi te auto-reglementezi există mai puţine şanse să fii reglementat de stat”, a precizat Martin, făcând referire la legea privind combaterea criminalităţii informatice pe care o pregăteşte Ministerul Justiţiei. “În acelaşi timp, există şi un pericol social real legat de discursul care incită la ură, iar situaţia din Ungaria ilustrează perfect. Acolo sunt oameni omorâţi doar pentru că fac parte din etnia romă, totul pornind de la cazul Cozma”, a adăugat responsabilul cu redactarea codului deontologic.

Sursa: Cotidianul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu