marți, iulie 28, 2009

Hackerii chinezi au atacat site-ul Festivalului de Film de la Melbourne

Site-ul Festivalului de Film de la Melbourne a fost atacat, sâmbătă, de hackerii chinezi, după ce organizatorii au respins cererea guvernului de la Bejing de a retrage difuzarea unui documentar despre Rebiya Kadeer, un controversat lider uigur, informează presa britanică.

Atacul hackerilor a constat în apariţia steagului chinez pe site, împreună cu mesaje cu critici la adresa liderului uigur, solicitându-se organizatorilor să ceară scuze poporului chinez. În plus, potrivit directorului festivalului, Richard Moore, organizatorii au fost asaltaţi cu email-uri de protest împotriva prezenţei în festival a documentarului. Tot Moore a afirmat că ataşatul cultural chinez la Melbourne a făcut presiuni pentru retragerea filmului din festival.

În prezent, poliţia investighează atacurile electronice care par să fi fost direcţionate din calculatoare aflate în China.

Filmul contestat este "Ten Conditions of Love", regizat de australianul Jeff Daniels şi finanţat de Film Victoria, împreună cu Screen Australia.

În urmă cu o săptămână, trei regizori chinezi participanţi la festivalul australian şi-au retras peliculele din competiţie, în semn de protest faţă de participarea documentarului controversat la acelaşi eveniment.

Cel puţin 140 de persoane au fost ucise şi alte peste 800 au fost rănite, la începutul lunii iulie, în urma unor revolte etnice care au avut loc la Urumqi, capitala regiunii autonome Xinjiang, populată majoritar de musulmani. Acestea au fost cele mai grave incidente etnice din China petrecute în ultimele decenii. Autorităţile chineze îl acuză pe liderul Congresului mondial uigur, Rebiya Kadeer, în vârstă de 62 de ani, că ar fi organizat aceste revolte.

Reprezentanţi ai uigurilor au anunţat că între 600 şi 800 de persoane au murit în violenţele din Xinjiang.

Sursa: NewsIn

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu